Bizarrnak tűnik a cím, nem? Édesburgonya pitében? Bizony! És még jó is!

A valami lila kategória úgy tűnt, kifog rajtam. Ez volt a 4. próbálkozásom, a korábbiak, bár a receptek alapján úgy tűnt, lilák lesznek, nekem valahogy nem sikerültek. Lett rózsaszín és barna helyette. Illetve lett egy lila, ami viszont nem ízlett annyira, hogy megosszam. Már azon voltam, hogy szégyen szemre ételfestékkel fogok dolgozni, amikor szembe jött velem a lila édesburgonya jelenség.

Így aztán arra jutottam, talán megéri megvenni, ez talán lila marad akkor is, ha ételt készítek belőle. Ez alapján a recept alapján dolgoztam, kiscsaládom ismét erőteljes kétségekkel fogadta az ötletet, de ismét ízlett nekik a végeredmény (nekik jobban, mint nekem, kivételesen).

Bár sok lépésből áll a recept, nem annyira macerás, mint amilyennek tűnik. Főleg, ha több részletben készítjük. Én egyik este megsütöttem a krumplikat, azok másnapra kihűltek. Másnap összegyúrtam a tésztát, és csak harmadnap állítottam össze az egészet (ez mondjuk nem volt túl praktikus, mivel így a tészta túl kemény lett, úgyhogy egy kis időre mikróba kellett rakni, hogy gyúrható legyen).

További tippek az elkészítéshez:

  1.  Bátran lehet még tejet adni a töltelékhez és a tésztához is. A tölteléknek kicsit folyósnak kell lennie, ha max darabokban lehet kiszedni az edényből, az még nem jó. A tészta pedig legyen nyújtható.
  2. Lisztet is lehet még adni a tésztához, főleg a nyújtáskor.
  3. Érdemes nem egy nap megpróbálni elkészíteni az egészet, szerintem az agyrém lehet. Meg sok várakozás.
  4. Tűpróbáig kell sütni, kb összesen egy óra elég lehet, de nyilván a sütőtől függ.

Nem is ragoznám nagyon tovább a témát. Ja, az íze? Kicsit olyan, mint a gesztenyepüréé. Még a 14 hónapos unokatesómnak is ízlett, úgyhogy érdemes kipróbálni.

A képek pedig ismét Húgomnak köszönhetők. Mivel most már kevesebb a fény, kicsit nehezebb volt a tökéletes kép elkészítése, de mindent megtettünk az ügy érdekében.

mézeskalácsos édesburgonya pite

Gingerbread crusted sweet potato pie

Sounds weird, doesn’t it? Sweet potatoes in a pie? Exactly!

The “something purple” category seemed to be my weak point. I made 3 other dishes hoping they’d turn out purple, but none of them did. Ok, one of them was purple, but I didn’t really like the taste of that, so I decided not to post it here. I was so desperate to get this category done with that I was considering using food dye, but then purple sweet potatoes came along and I decided to give them a go.

Hoping they’d be worth the money and effort and the result would still be purple I decided to buy some, and started looking for a recipe. I liked this one, so I announced to my family this was what I was planning to make. Obviously, there were some doubts on their part, but they liked the result (more so than I did, surprisingly).

Even though the recipe has many steps, it’s not as complicated as it seems. Especially if you don’t try to do it all at once. What I did was bake the potatoes on the first evening, then prepare the dough for the crust on the next, and it was only on the 3rd day that I assembled everything and made the pie. (Though it’s not exactly the best idea to leave the dough in the fridge overnight, as it hardens too much. But a few seconds in the microwave works wonders, so don’t worry!)

Some more ideas to help you with the preparation:

  1. Feel free to add more milk both to the filling and to the dough. The filling should be liquid-like, if you can only get it out of the bowl in chunks, it’s too dry. And the dough should be soft enough to be rolled out.
  2. You can also add more flour, especially when you’re rolling out the dough. Make sure it doesn’t stick to the surface.
  3. Try not to prepare everything on the same day, unless you want a headache. It’s a lot easier to prepare it gradually.
  4. Bake the pie until a toothpick inserted into the centre comes out clean. An hour should be enough, but it depends on your oven, too.

So basically that’s all. As for the taste? It taste a bit like puréed chestnut. So even my 14 months old cousin liked it, so it’s really worth a try.

The photos are again the wonderful work of my sister. Even though the lights weren’t perfect we tried our best to have at least half-perfect photos. gingerbread crusted sweet potato pie